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- ItemA Chilean Berry Concentrate Protects against Postprandial Oxidative Stress and Increases Plasma Antioxidant Activity in Healthy Humans(2017) Urquiaga Reus, Inés; Avila, F.; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Pérez Pons, Druso Diego; Trejo, S.; Leighton, Federico
- ItemAssessment of the reliability of food labeling in Chile [¿Podemos confiar en el etiquetado nutricional de los alimentos en Chile?](2014) Urquiaga Reus, Inés; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Leighton, Federico
- ItemAssociation between morning/evening chronotype and adherence to the Mediterranean diet in Chilean female university students(2020) Arriagada Grant, Daniela Viviana; Santos Martín, José Luis; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Pontificia Universidad Católica de Chile. Escuela de MedicinaINTRODUCCIÓN: El vínculo entre la nutrición y el ritmo circadiano representa un novedoso enfoque en el estudio de la obesidad y sus comorbilidades. Dentro de los mecanismos que subyacen a la crononutrición, se han identificado diferentes patrones de temporalidad en actividades diarias que potencialmente perturban el ritmo de los relojes internos, tales como el uso habitual de la luz artificial, los variados horarios universitarios/laborales y los patrones de ingesta irregular/tardía. Las conductas relacionadas con la temporalidad del ciclo comida/ayuno, así como sueño/vigilia permiten definir diferentes categorías de cronotipos (“matutino” o “vespertino”, también denominados “alondra” o “búho”). OBJETIVO: Evaluar la asociación entre cronotipo matutino-vespertino y adherencia a la dieta mediterránea en estudiantes universitarias chilenas. SUJETOS Y METODOLOGÍA: Estudio de corte transversal que incluyó 215 estudiantes universitarias chilenas (18-52 años). Se aplicaron dos cuestionarios de cronotipo: “Cuestionario de Cronotipos de Múnich (MCTQ) y “Cuestionario Matutino/Vespertino” (MEQ). Para evaluar la adherencia a la dieta mediterránea, se utilizó el cuestionario de 14 ítems “Índice Chileno de Dieta Mediterránea” (IDM-Chile). Se obtuvieron mediciones antropométricas auto reportadas para determinar el estado nutricional. Las asociaciones se evaluaron mediante regresión lineal ajustadas por edad e IMC. RESULTADOS: Se observó una asociación significativa entre categorías MEQ de cronotipo matutino/vespertino y el puntaje IDM-Chile ajustando por edad e IMC. Las estudiantes con cronotipo matutino presentaron en promedio 1,24 puntos más en puntaje de IDM-Chile en comparación con las de cronotipo vespertino (IC95%: 0,18-2,31; p= 0,022). Esta diferencia fue debida principalmente a una mayor ingesta de verduras (OR = 7,1; IC95% 1,6-31,7; p= 0,010) y frutas (OR = 4,8; IC95% 1,2-19,7; p= 0,031). CONCLUSIÓN: Las estudiantes universitarias Chilenas con cronotipo matutino tienen mayor puntaje de adherencia a la dieta mediterránea en comparación con las de cronotipo vespertino, especialmente reflejado en una mayor ingesta de frutas y verduras.
- ItemCalidad de alimentación en la población adulta chilena y su relación con el estado nutricional y síndrome metabólico en la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017(2022) Saavedra Davids, Isidora; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio; Pontificia Universidad Católica de Chile. Escuela de MedicinaIntroducción: En 2015, se creó un índice de dieta saludable (IDS-2015) que asoció la calidad dietética con prevalencia de SM en Chile en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2019. Objetivo: Evaluar la calidad de la alimentación en población chilena estudiada en ENS 2016-2017, utilizando el IDS-2015 y su versión modificada en 2021 (IDS2021). Planteamos que una dieta más saludable evaluada por el IDS-2015 e IDS2021 se asocia a un mejor EN, menor prevalencia de SM y se relaciona positivamente con el interés por la lectura del etiquetado nutricional de los participantes. Métodos: Se analizaron 3.425 adultos, mayores de 18 años de edad, evaluados en la ENS 2016-2017 con información para diagnosticar SM según criterios ATPIIINCEP. Se utilizó el IDS-2015 y el IDS-2021, incluyendo tres nuevos alimentos, para analizar la calidad de la dieta y se asoció con la prevalencia de SM. Resultados: En ENS 2016-2017, el IDS-2015 arrojó un puntaje promedio de 1,35 puntos en la muestra actual (vs 1,29 puntos en ENS 2009-2010 (p<0,001)), demostrando nuevamente que el consumo de alimentos tiene mejor calidad en mujeres, a mayor edad y mayor nivel educacional. Una mejor calidad de la dieta, evaluada según el IDS-2015 y 2021, se relacionó significativamente con el interés por la lectura de la mayor parte del etiquetado nutricional, pero solo el IDS-2021 logro asociarse en forma significativa con el EN (b=-0,483, p=0,049). No se encontró relación entre la calidad de la dieta con la prevalencia y chance de SM en ENS 2016-2017 (p=0,851 y0,052, respectivamente). Conclusión: Si bien la calidad de la dieta mostró una mejoría desde 2009-2010 a 2016-2017 y se relacionó inversamente con el estado nutricional en la última ENS, esta sigue siendo deficiente, junto con una mayor prevalencia de sobrepeso, obesidad y SM en población adulta chilena. Por lo tanto, es importante realizar análisis permanentes de la calidad de alimentación e implementar nuevas iniciativas de cambios dietarios en Chile.
- ItemConsumo de huevo y diabetes mellitus tipo 2: Una revisión de la literatura científica(2017) Dussaillant, Catalina; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rozowski Narkunska, Samuel Jaime; Velasco Fuentes, Nicolas; Arteaga Ll., Antonio; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemConsumo de huevo y enfermedad cardiovascular: una revisión de la literatura científica(2017) Dussaillant, Catalina; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rozowski Narkunska, Samuel Jaime; Velasco Fuentes, Nicolas; Arteaga Ll., Antonio; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemDeficient Vitamin E Uptake During Development Impairs Neural Tube Closure in Mice Lacking Lipoprotein Receptor SR-BI(2017) Santander Grez, Nicolás Guillermo; Lizama, Carlos; Parga Ponce, María José; Quiroz Vallverdu, Alonso Ingmar; Pérez Pons, Druso Diego; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Ulloa, Lorena; Palma, Verónica; Rigotti Rivera, Attilio; Busso, Dolores
- ItemEfecto regulador glicémico posprandial de un nutracéutico con alto contenido de fibra antioxidante derivado de bagazo de uva(2020) Díaz Pinto, María Consuelo; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio; Pontificia Universidad Católica de Chile. Facultad de MedicinaINTRODUCCIÓN: En diabetes tipo 1 (DM1), el control de la hiperglicemia posprandial se considera uno de los elementos complejos de manejo a pesar de los avances médico-terapéuticos y la inclusión de nuevas tecnologías de monitoreo y tratamiento. Evidencia disponible apunta a que la fibra dietaria tiene un efecto favorable en la regulación de niveles posprandiales de glucosa. Por otro lado, el contenido de antioxidantes de los alimentos sería crucial para aminorar el daño oxidativo que genera la hiperglicemia y el estado inflamatorio crónico de la DM1. OBJETIVO: Evaluar la respuesta glicémica posprandial frente a una comida de prueba en pacientes con DM1 asociada al consumo de un nutraceútico preparado en base a bagazo de uva con alto contenido de fibra y antioxidantes. SUJETOS Y METODOLOGÍA: Estudio de intervención experimental cruzado que incluyó a 10 sujetos con DM1 con monitoreo continuo de glicemia. Los pacientes fueron sometidos a una comida estandarizada alta en carbohidratos en dos oportunidades: una vez con suplementación del nutracéutico y en otra oportunidad con consumo de agua, para evaluar el efecto del primero sobre los niveles de glicemia posprandial. La respuesta glicémica fue monitorizada mediante hemoglucotests tomados en condiciones basales y cada 30 minutos hasta completar 240 minutos. RESULTADOS: El área incremental bajo la curva glicémica después de la comida estándar no se modificó en el grupo tratado con el nutracéutico comparado con la ingesta de agua. Sin embargo, el uso del nutracéutico se asoció con un retraso significativo en el tiempo en que se alcanzó el peak máximo de glicemia posprandial (90 minutos para el consumo de agua versus 120 minutos para la ingesta del nutracéutico, p=0,014). CONCLUSIÓN: En este experimento agudo, el uso de un nutracéutico preparado con bagazo de uva no modificó la respuesta glicémica posprandial total, aunque mostró un retraso temporal en el peak de glicemia alcanzado después de la comida de prueba.
- ItemEvaluación de la ingesta de edulcorantes no nutritivos en niños chilenos de 6 a 12 años de edad residentes en la Región Metropolitana.(2020) Martínez Cifuentes, Ximena; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio; Pontificia Universidad Católica de Chile. Facultad de MedicinaDebido a la implementación de la Ley Nº20.606, Chile presenta una mayor oferta de productos reducidos en azúcar con adición de edulcorantes no nutritivos (ENN). Muchos de estos ingredientes son consumidos por la población infantil, la cual tiene mayor riesgo de alcanzar la ingesta diaria admisible (IDA) de uno o más de estos aditivos alimentarios. El objetivo de este estudio fue evaluar la ingesta de ENN en escolares chilenos después de la aplicación de la mencionada ley. Metodología: Se encuestaron 250 escolares chilenos de 6 a 12 años de edad pertenecientes a escuelas municipales y particulares de la Región Metropolitana. La evaluación de la ingesta de EEN fue realizada mediante una encuesta de frecuencia de consumo cuantificado. En base a los resultados de ingesta, se estimó la adecuación a la IDA de cada ENN en los niños encuestados. Resultados: Todos los niños evaluados consumían al menos un ENN. El ENN de mayor frecuencia de consumo fue la sucralosa (99,2%), seguido por acesulfame-K (92,8%), estevia (86,0%) y aspartamo (85,2%). La mediana de consumo más alta correspondió al aspartamo (1,42 mg/kg peso corporal/día), el cual provino principalmente de bebestibles (92%), mientras que los ENN con menor consumo fueron ciclamato y sacarina. Ningún estudiante en nuestra muestra superó las IDAs de los edulcorantes evaluados. No se observaron diferencias en la ingesta de ENN por sexo o estado nutricional, aunque los niños menores (6-9 años de edad) presentaron una ingesta de sucralosa, acesulfame-K, estevia (esteviol) y aspartamo más alta que los niños mayores (p<0,05). Por último, el consumo de aspartamo fue mayor en los colegios municipales (p<0,03). Conclusión: En Chile, existe amplia oferta de alimentos con ENN y todos los escolares evaluados consumen algún producto con ENN. Sin embargo, este consumo es seguro y no supera las IDAs definidas en ninguno de los seis edulcorantes autorizados para uso alimentario en Chile.Debido a la implementación de la Ley Nº20.606, Chile presenta una mayor oferta de productos reducidos en azúcar con adición de edulcorantes no nutritivos (ENN). Muchos de estos ingredientes son consumidos por la población infantil, la cual tiene mayor riesgo de alcanzar la ingesta diaria admisible (IDA) de uno o más de estos aditivos alimentarios. El objetivo de este estudio fue evaluar la ingesta de ENN en escolares chilenos después de la aplicación de la mencionada ley. Metodología: Se encuestaron 250 escolares chilenos de 6 a 12 años de edad pertenecientes a escuelas municipales y particulares de la Región Metropolitana. La evaluación de la ingesta de EEN fue realizada mediante una encuesta de frecuencia de consumo cuantificado. En base a los resultados de ingesta, se estimó la adecuación a la IDA de cada ENN en los niños encuestados. Resultados: Todos los niños evaluados consumían al menos un ENN. El ENN de mayor frecuencia de consumo fue la sucralosa (99,2%), seguido por acesulfame-K (92,8%), estevia (86,0%) y aspartamo (85,2%). La mediana de consumo más alta correspondió al aspartamo (1,42 mg/kg peso corporal/día), el cual provino principalmente de bebestibles (92%), mientras que los ENN con menor consumo fueron ciclamato y sacarina. Ningún estudiante en nuestra muestra superó las IDAs de los edulcorantes evaluados. No se observaron diferencias en la ingesta de ENN por sexo o estado nutricional, aunque los niños menores (6-9 años de edad) presentaron una ingesta de sucralosa, acesulfame-K, estevia (esteviol) y aspartamo más alta que los niños mayores (p<0,05). Por último, el consumo de aspartamo fue mayor en los colegios municipales (p<0,03). Conclusión: En Chile, existe amplia oferta de alimentos con ENN y todos los escolares evaluados consumen algún producto con ENN. Sin embargo, este consumo es seguro y no supera las IDAs definidas en ninguno de los seis edulcorantes autorizados para uso alimentario en Chile.
- ItemOrigen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea(2017) Urquiaga Reus, Inés; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Dussaillant, C.; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemRace and sex differences in HDL peroxide content among American adults with and without type 2 diabetes(2022) Flaherty, Shelby M.; Wood, Elizabeth K.; Ryff, Carol D.; Love, Gayle D.; Kelesidis, Theodoros; Berkowitz Fiebich, Loni; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rivera Vega, Katherine Solange; Rigotti Rivera, Attilio; Coe, Christopher L.Background: High-density lipoprotein (HDL) plays a critical role in protection against atherosclerosic and cardiovascular disease (ASCVD). In addition to contributing to clearing excess vascular cholesterol, HDL particles exhibit antioxidative functions, helping to attenuate adverse effects of oxidized low-density lipoproteins. However, these beneficial properties can be undermined by oxidative stress, inflammation, and unhealthy lifestyles and diet, as well as influenced by race and sex. Thus, when assessing cardiovascular risk, it is important to consider multifactorial aspects of HDL, including antioxidant activity rather than just total amount and type of HDL-cholesterol (HDL-C) particles. Because prior research showed HDL peroxide content (HDLperox) can be inversely associated with normal anti-oxidant HDL activity, elevated HDLperox may serve as a bioindicator of HDL dysfunction. Methods: In this study, data from a large national cohort of Americans was utilized to determine the impact of sex, race, and diabetes status on HDLperox in middle-aged and older adults. A previously developed cell-free fluorometric method was utilized to quantify HDLperox in serum depleted of apo-B containing lipoproteins. Results: In keeping with predictions, white men and diabetics exhibited HDLperox in the atypical upper range, suggestive of less functional HDL. White men had higher HDLperox levels than African American males (13.46 ± 6.10 vs. 10.88 ± 5.81, p < .001). There was also a significant main effect of type 2 diabetes (F(1,1901) = 14.9, p < .0001). Overall, African Americans evinced lower HDLperox levels, despite more obesity (10.3 ± 4.7 vs.11.81 ± 5.66 for Whites) suggesting that other aspects of lipid metabolism and psychosocial factors account for the higher prevalence of ASCVD in African Americans. Conclusion: This research helps to provide a more comprehensive understanding of HDL function in a racially and metabolically diverse adult population. HDLperox content was significantly different in adults with type 2 diabetes, and distinctive in nondiabetic White males, and suggests other processes account for the higher prevalence of ASCVD among African Americans.
- ItemRecursos psicosociales positivos y salud cardiovascular(2014) Nitsche, M.; Bitrán Carreño, Marcela; Pedrals, Nuria; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemRed wine grape pomace attenuates atherosclerosis and myocardial damage and increases survival in association with improved plasma antioxidant activity in a murine model of lethal ischemic heart disease(2019) Rivera Vega, Katherine Solange; Salas Pérez, Francisca Lorena; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Urquiaga Reus, Inés; Dicenta, Sara; Pérez Pons, Druso Diego; De La Cerda, Paula; Gonzáles, Leticia; Andía Kohnenkampf, Marcelo Edgardo; Uribe Arancibia, Sergio A.; Tejos Núñez, Cristián Andrés; Martínez, Gonzalo; Busso, Dolores; Irarrazaval, Pablo; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemSerum Ferritin Is Associated with Metabolic Syndrome and Red Meat Consumption(2015) Ávila, Felipe; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Pérez, Druso; Martínez, Carlos; Strobel Lobos, Pablo Alberto; Castillo Valenzuela, Oscar; Villarroel del Pino, Luis A.; Mezzano, Diego; Rozowski Narkunska, Samuel Jaime; Urquiaga Reus, Inés; Leighton, Federico
- ItemSocio-demographic patterns of public, private and active travel in Latin America : Cross-sectional findings from the ELANS study(2020) de Moraes Ferrari, G. L.; Kovalskys, Iris; Fisberg, Mauro; Gómez, Georgina; Rigotti Rivera, Attilio; Cortés Sanabria, L. Y.; Yépez García, Martha; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Landaeta Díaz, Leslie Lorena; Castillo Valenzuela, Oscar; Pareja, Rossina G.; Herrera Cuenca, Marianella; Zimberg, I. Z.; Guajardo, V.; Pratt, M.; Bezerra Goncalves, P.; Rosales Salas, J.; Cristi Montero, C.; Rodríguez Rodríguez, F.; Waddell, H.; Petermann Rocha, F.; Celis Morales, C. A.; Chaput, J. P.; Scholes, S.; Solé, Dirceu
- ItemThe consumption of beef burgers prepared with wine grape pomace flour improves fasting glucose, plasma antioxidant levels, and oxidative damage markers in humans : a controlled trial(2018) Urquiaga Reus, Inés; Troncoso, Danitza; Mackenna, María José; Urzúa, Catalina; Pérez, Druso; Dicenta, Sara; De la Cerda, Paula María; Amigo, Ludwig; Carreño, Juan Carlos; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemValidación de cuestionario autoaplicable para un índice de alimentación mediterránea en Chile(2016) Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Urquiaga Reus, Inés; Concha, María José; Dussaillant, Catalina; Villarroel del Pino, Luis A.; Velasco Fuentes, Nicolas; Leighton, Federico; Rigotti Rivera, Attilio
- ItemValidation of a Spanish Version of the Mental Health Continuum-Short Form Questionnaire. Validación de la versión en español del Cuestionario del Continuo de Salud Mental-Versión Corta(2017) Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Torres, Manuel; Pedrals, Nuria; Padilla, Oslando; Rigotti Rivera, Attilio; Bitrán Carreño, Marcela
- ItemWine grape pomace flour improves blood pressure, fasting glucose and protein damage in humans: a randomized controlled trial(2015) Urquiaga Reus, Inés; D’Acuña, Sonia.; Pérez Pons, Druso Diego; Dicenta, Sara.; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio; Leighton, FedericoAbstract Background The Mediterranean diet is a healthy diet with positive scientific evidence of preventing chronic diseases. Bioactive components support the healthy properties of the Mediterranean diet. Antioxidants and fiber, two components of the Mediterranean diet, are key functional nutrients for healthy eating and nutrition. Wine grape pomace is a rich source of these dietary constituents and may be beneficial for human health. Our hypothesis was that the intake of red wine grape pomace flour (WGPF) prepared from red wine grapes (Cabernet Sauvignon variety) reduced the metabolic syndrome in humans. To evaluate the effect of WGPF on components of metabolic syndrome we design a 16-week longitudinal intervention study. Thirty-eight males, 30–65 years of age, with at least one component of metabolic syndrome, were randomly assigned to either the intervention group (n = 25) or the control group (n = 13). At lunch, the intervention group was given 20 g of WGPF per day, which contained 10 g of dietary fiber, 822 mg of polyphenols and an antioxidant capacity of 7258 ORAC units. Both groups were asked to maintain their regular eating habits and lifestyles. Clinical evaluation, anthropometric measurements and biochemical blood analyses were done at the beginning and the end of the study. Results WGPF intake significantly decreased systolic and diastolic blood pressure as well as fasting glucose levels. Plasma γ-tocopherol and δ-tocopherol increased and carbonyl group in plasma protein decreased in WGPT group, significantly. No significant effect was observed for waist circumference, HDL cholesterol, triglycerides, total antioxidant capacity and vitamin C in and between groups. The group-dependent magnitude of the differences between the baseline and final postprandial insulin values and γ-tocopherol concentrations was statistically significant. Conclusions The consumption of WGPF-rich in fiber and polyphenol antioxidants, as a food supplement in a regular diet improves blood pressure, glycaemia and postprandial insulin. In addition, increased antioxidant defenses and decreased oxidative protein damage indicating attenuation of oxidative stress. WGPF might be a useful food ingredient for health promotion and chronic disease prevention.Abstract Background The Mediterranean diet is a healthy diet with positive scientific evidence of preventing chronic diseases. Bioactive components support the healthy properties of the Mediterranean diet. Antioxidants and fiber, two components of the Mediterranean diet, are key functional nutrients for healthy eating and nutrition. Wine grape pomace is a rich source of these dietary constituents and may be beneficial for human health. Our hypothesis was that the intake of red wine grape pomace flour (WGPF) prepared from red wine grapes (Cabernet Sauvignon variety) reduced the metabolic syndrome in humans. To evaluate the effect of WGPF on components of metabolic syndrome we design a 16-week longitudinal intervention study. Thirty-eight males, 30–65 years of age, with at least one component of metabolic syndrome, were randomly assigned to either the intervention group (n = 25) or the control group (n = 13). At lunch, the intervention group was given 20 g of WGPF per day, which contained 10 g of dietary fiber, 822 mg of polyphenols and an antioxidant capacity of 7258 ORAC units. Both groups were asked to maintain their regular eating habits and lifestyles. Clinical evaluation, anthropometric measurements and biochemical blood analyses were done at the beginning and the end of the study. Results WGPF intake significantly decreased systolic and diastolic blood pressure as well as fasting glucose levels. Plasma γ-tocopherol and δ-tocopherol increased and carbonyl group in plasma protein decreased in WGPT group, significantly. No significant effect was observed for waist circumference, HDL cholesterol, triglycerides, total antioxidant capacity and vitamin C in and between groups. The group-dependent magnitude of the differences between the baseline and final postprandial insulin values and γ-tocopherol concentrations was statistically significant. Conclusions The consumption of WGPF-rich in fiber and polyphenol antioxidants, as a food supplement in a regular diet improves blood pressure, glycaemia and postprandial insulin. In addition, increased antioxidant defenses and decreased oxidative protein damage indicating attenuation of oxidative stress. WGPF might be a useful food ingredient for health promotion and chronic disease prevention.Abstract Background The Mediterranean diet is a healthy diet with positive scientific evidence of preventing chronic diseases. Bioactive components support the healthy properties of the Mediterranean diet. Antioxidants and fiber, two components of the Mediterranean diet, are key functional nutrients for healthy eating and nutrition. Wine grape pomace is a rich source of these dietary constituents and may be beneficial for human health. Our hypothesis was that the intake of red wine grape pomace flour (WGPF) prepared from red wine grapes (Cabernet Sauvignon variety) reduced the metabolic syndrome in humans. To evaluate the effect of WGPF on components of metabolic syndrome we design a 16-week longitudinal intervention study. Thirty-eight males, 30–65 years of age, with at least one component of metabolic syndrome, were randomly assigned to either the intervention group (n = 25) or the control group (n = 13). At lunch, the intervention group was given 20 g of WGPF per day, which contained 10 g of dietary fiber, 822 mg of polyphenols and an antioxidant capacity of 7258 ORAC units. Both groups were asked to maintain their regular eating habits and lifestyles. Clinical evaluation, anthropometric measurements and biochemical blood analyses were done at the beginning and the end of the study. Results WGPF intake significantly decreased systolic and diastolic blood pressure as well as fasting glucose levels. Plasma γ-tocopherol and δ-tocopherol increased and carbonyl group in plasma protein decreased in WGPT group, significantly. No significant effect was observed for waist circumference, HDL cholesterol, triglycerides, total antioxidant capacity and vitamin C in and between groups. The group-dependent magnitude of the differences between the baseline and final postprandial insulin values and γ-tocopherol concentrations was statistically significant. Conclusions The consumption of WGPF-rich in fiber and polyphenol antioxidants, as a food supplement in a regular diet improves blood pressure, glycaemia and postprandial insulin. In addition, increased antioxidant defenses and decreased oxidative protein damage indicating attenuation of oxidative stress. WGPF might be a useful food ingredient for health promotion and chronic disease prevention.Abstract Background The Mediterranean diet is a healthy diet with positive scientific evidence of preventing chronic diseases. Bioactive components support the healthy properties of the Mediterranean diet. Antioxidants and fiber, two components of the Mediterranean diet, are key functional nutrients for healthy eating and nutrition. Wine grape pomace is a rich source of these dietary constituents and may be beneficial for human health. Our hypothesis was that the intake of red wine grape pomace flour (WGPF) prepared from red wine grapes (Cabernet Sauvignon variety) reduced the metabolic syndrome in humans. To evaluate the effect of WGPF on components of metabolic syndrome we design a 16-week longitudinal intervention study. Thirty-eight males, 30–65 years of age, with at least one component of metabolic syndrome, were randomly assigned to either the intervention group (n = 25) or the control group (n = 13). At lunch, the intervention group was given 20 g of WGPF per day, which contained 10 g of dietary fiber, 822 mg of polyphenols and an antioxidant capacity of 7258 ORAC units. Both groups were asked to maintain their regular eating habits and lifestyles. Clinical evaluation, anthropometric measurements and biochemical blood analyses were done at the beginning and the end of the study. Results WGPF intake significantly decreased systolic and diastolic blood pressure as well as fasting glucose levels. Plasma γ-tocopherol and δ-tocopherol increased and carbonyl group in plasma protein decreased in WGPT group, significantly. No significant effect was observed for waist circumference, HDL cholesterol, triglycerides, total antioxidant capacity and vitamin C in and between groups. The group-dependent magnitude of the differences between the baseline and final postprandial insulin values and γ-tocopherol concentrations was statistically significant. Conclusions The consumption of WGPF-rich in fiber and polyphenol antioxidants, as a food supplement in a regular diet improves blood pressure, glycaemia and postprandial insulin. In addition, increased antioxidant defenses and decreased oxidative protein damage indicating attenuation of oxidative stress. WGPF might be a useful food ingredient for health promotion and chronic disease prevention.
- ItemWine grape pomace flour in broiler diets effects growth and some meat characteristics(2020) Reyes, P.; Urquiaga Reus, Inés; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Duran, E.; Morales, M. S.; Valenzuela, C.