Browsing by Author "Santana Romo, Fabián Mauricio"
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- ItemAssessment of hepatic fatty acids during non-alcoholic steatohepatitis progression using magnetic resonance spectroscopy(2021) Xavier, Aline; Zacconi, Flavia C. M.; Santana Romo, Fabián Mauricio; Eykyn, Thomas R.; Lavin, Begona; Phinikaridou, Alkystis; Botnar, Rene; Uribe, Sergio; Esteban Oyarzun, Juan; Cabrera, Daniel; Arrese, Marco; Andia, Marcelo E.Abstract: Introduction and objectives: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) encompasses a spectrum of liver abnormalities including steatosis, steatohepatitis, fibrosis, and cirrhosis. Liver biopsy remains the gold standard method to determine the disease stage in NAFLD but is an invasive and risky procedure. Studies have previously reported that changes in intrahepatic fatty acids (FA) composition are related to the progression of NAFLD, mainly in its early stages. The aim of this study was to characterize the liver FA composition in mice fed a Choline-deficient L-amino-defined (CDAA) diet at different stages of NAFLD using magnetic resonance spectroscopy (MRS). Methods: We used in-vivo MRS to perform a longitudinal characterization of hepatic FA changes in NAFLD mice for 10 weeks. We validated our findings with ex-vivo MRS, gas chromatography-mass spectrometry and histology. Results: In-vivo and ex-vivo results showed that livers from CDAA-fed mice exhibit a significant increase in liver FA content as well as a change in FA composition compared with control mice. After 4 weeks of CDAA diet, a decrease in polyunsaturated and an increase in monounsaturated FA were observed. These changes were associated with the appearance of early stages of steatohepatitis, confirmed by histology (NAFLD Activity Score (NAS) = 4.5). After 10 weeks of CDAA-diet, the liver FA composition remained stable while the NAS increased further to 6 showing a combination of early and late stages of steatohepatitis. Conclusion: Our results suggest that monitoring lipid composition in addition to total water/fat with MRS may yield additional insights that can be translated for non-invasive stratification of high-risk NAFLD patients.
- ItemCribado virtual y análisis de complejos enzima-ligando para el factor Xa (FXa) en la cascada de la coagulación humana(2023) Santana Romo, Fabián Mauricio; Zacconi, Flavia C. M.Esta investigación se centra en el análisis de la información reportada por el Banco de Datos de Proteínas RCSB (RCSB PDB) para la diana molecular del Factor Xa (FXa), una enzima clave en la cascada de la coagulación humana. Este proceso biocatálisis llamado cascada comprende trece factores, proteínas y cofactores activados consecutivamente en reacciones de tipo dominó. El modelo de cascada se propone sobre la base de dos vías de activación: la vía intrínseca iniciada por estímulos procedentes de la superficie dañada del epitelio del vaso sanguíneo y la vía extrínseca iniciada por un traumatismo del tejido del vaso sanguíneo. Estas dos vías convergen en un punto estándar Factor X (FX), cuya finalidad es convertir los monómeros de fibrinógeno en una red de fibrina insoluble, aglutinando el material sanguíneo, los hematíes y las plaquetas para formar un coágulo estable que detenga la hemorragia provocada.
- ItemDeterminación de la alimentación de pollos broiler(2020) Santana Romo, Fabián MauricioEn la presente investigación se usaron fuentes alternas de proteína dentro de la alimentación balanceada de los pollos de engorde (Gallus gallus). Se consideraron granos de la región tales como la soya (Glycine max) y el chocho (Lupinus mutabilis) por su gran contenido proteico y por la facilidad de obtenerlos y procesarlos. Estos se sustituyeron en porcentajes de 0 (Testigo Experimental), 25, 50 y 75% del balanceado comercial. La etapa de levante, que comprende desde el día 1 hasta el día 28, dejó como conclusión que porcentajes de 50% balanceado comercial y 50% de soya son los mejores para tener un aumento de peso superior al reportado en tablas por casas comerciales. Los tratamientos propuestos producen el mismo aumento de peso en las aves; se redujo la cantidad de balanceado comercial y se aumentó la fuente de proteína alterna resultando en menores costos de producción y carne más sana y apetecible.
- ItemDeterminación del aumento de peso en pollos de engorde (Gallus gallus) mediante la incorporación de diferentes fuentes proteicas a su alimentación(2013) Santana Romo, Fabián MauricioEn la presente investigación se usaron fuentes alternas de proteína dentro de la alimentación balanceada de los pollos de engorde (Gallus gallus). Se consideraron granos de la región tales como la soya (Glycine max) y el chocho (Lupinus mu- tabilis) por su gran contenido proteico y por la facilidad de obtenerlos y procesarlos. Estos se sustituyeron en porcentajes de 0 (Testigo Experimental), 25, 50 y 75% del balanceado comercial. La etapa de levante, que comprende desde el día 1 hasta el día 28, dejó como conclusión que porcentajes de 50% balan- ceado comercial y 50% de soya son los mejores para tener un aumento de peso superior al reportado en tablas por casas comerciales. Los tratamientos propuestos producen el mismo aumento de peso en las aves; se redujo la cantidad de ba- lanceado comercial y se aumentó la fuente de proteína alterna resultando en menores costos de producción y carne más sana y apetecible.
- ItemEstudio de Factibilidad Técnica y Financiera(Editorial Académica Española, 2021) Santana Romo, Fabián Mauricio; Sánchez, IsabelLibro producto de investigación en formato tesis
- ItemEstudio estadístico del aumento de peso en pollos broiler mediante la incorporación de diferentes proteínas(Editorial Académica Española, 2020) Santana Romo, Fabián MauricioEn la presente investigación se usaron fuentes alternas de proteína dentro de la alimentación balanceada de los pollos de engorde (Gallus gallus). Se consideraron granos de la región tales como la soya (Glycine max) y el chocho (Lupinus mutabilis) por su gran contenido proteico y por la facilidad de obtenerlos y procesarlos. Estos se sustituyeron en porcentajes de 0 (Testigo Experimental), 25, 50 y 75% del balanceado comercial. La etapa de levante, que comprende desde el día 1 hasta el día 28, dejó como conclusión que porcentajes de 50% balanceado comercial y 50% de soya son los mejores para tener un aumento de peso superior al reportado en tablas por casas comerciales. Los tratamientos propuestos producen el mismo aumento de peso en las aves; se redujo la cantidad de balanceado comercial y se aumentó la fuente de proteína alterna resultando en menores costos de producción y carne más sana y apetecible
- ItemMicrowave-mediated synthesis of N-allyl/propargyl derivatives : enzymatic analysis as a potential factor Xa (FXa) inhibitor, theoretical and computational molecular docking(2020) Santana Romo, Fabián Mauricio; Duarte, Yorley; Castillo Suzarte, Francisco Javier; Maestro, Miguel A.; Zacconi, Flavia C. M.
- ItemSubstitution Effects in Aryl Halides and Amides into the Reaction Mechanism of Ullmann-Type Coupling Reactions(2024) Durán, Rocío; Barrales Martínez, César; Santana Romo, Fabián Mauricio; Rodríguez Sánchez, Diego Fernando; Zacconi, Flavia C. M.; Herrera Pisani, Bárbara AndreaIn this article, we present a comprehensive computational investigation into the reaction mechanism of N-arylation of substituted aryl halides through Ullmann-type coupling reactions. Our computational findings, obtained through DFT ωB97X-D/6-311G(d,p) and ωB97X-D/LanL2DZ calculations, reveal a direct relation between the previously reported experimental reaction yields and the activation energy of haloarene activation, which constitutes the rate-limiting step in the overall coupling process. A detailed analysis of the reaction mechanism employing the Activation Strain Model indicates that the strain in the substituted iodoanilines is the primary contributor to the energy barrier, representing an average of 80% of the total strain energy. Additional analysis based on conceptual Density Functional Theory (DFT) suggests that the nucleophilicity of the nitrogen in the lactam is directly linked to the activation energies. These results provide valuable insights into the factors influencing energetic barriers and, consequently, reaction yields. These insights enable the rational modification of reactants to optimize the N-arylation process.
- ItemSurfing the blood coagulation cascade : insight into the Vital Factor Xa(2019) Núñez-Navarro, Nicolás E.; Santana Romo, Fabián Mauricio; Parra, Loreto; Zacconi, Flavia C. M.