Browsing by Author "Grimau, Lissette"
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- ItemDetermination of suitable zones for apitourism using multi-criteria evaluation in geographic information systems: a case study in the O'Higgins Region, Chile(2017) Pantoja, Gabriel; Gómez, Miguel; Contreras, Claudio; Grimau, Lissette; Montenegro Rizzardini, Gloria
- ItemFloral Pollen Bioactive Properties and Their Synergy in Honeybee Pollen(2023) Velásquez, Patricia; Muñoz-Carvajal, Eduardo; Grimau, Lissette; Bustos, Daniela; Montenegro, Gloria; Giordano, AdyVelásquez, Patricia; Muñoz-Carvajal, Eduardo; Grimau, Lissette; Bustos, Daniela; Montenegro, Gloria; Giordano, AdyHoneybee pollen (HBP) is a mixture of floral pollen collected by honeybees near the hive. It is characterized by a composition rich in phenolic compounds, carotenoids and vitamins that act as free radicals scavengers, conferring antioxidant and antibacterial capacity to the matrix. These bioactive properties are related to the botanical origin of the honeybee pollen. Honeybee pollen samples were collected from different geographical locations in central Chile, and their total carotenoid content, polyphenols profile by HPLC/MS/MS, DPPH radical scavenging capacity, and antimicrobial capacity against S. pyogenes, E. coli, S. aureus, and P. auriginosa strains were evaluated. Our results showed a good carotenoids content and polyphenols composition, while antioxidant capacity presented values between 0–95 % for the scavenging effect related to the botanical origin of the samples. Inhibition diameter for the different strains presented less variability among the samples, Furthermore, binary mixtures representing the two most abundant species in each HBP were prepared to assess the synergy effect of the floral pollen (FP) present in the samples. Data shows an antagonist effect was observed when assessing the carotenoid content, and a synergy effect often presents for antimicrobial and antioxidant capacity for bee pollen samples. The bioactive capacities of the honeybee pollen and their synergy effect could apply to develop new functional ingredients for the food industry.
- ItemRelación entre el origen botánico y la bioactividad del polen colectado por apis mellifera L. en la zona central de Chile.(2019) Grimau, Lissette; Montenegro Rizzardini, Gloria; Pontificia Universidad Católica de Chile. Facultad de Agronomía e Ingeniería ForestalEl polen apícola es la recolección de miles de granos de polen floral que son mezclados con enzimas salivales por Apis mellifera. Las propiedades biológicas del polen apícola están determinadas por su origen botánico. Los objetivos de esta investigación fueron determinar el origen botánico, la actividad antibacteriana y antioxidante de 40 muestras de la zona central de Chile, a través de la metodología de difusión en agar, la mínima concentración inhibitoria y el secuestro del radical DPPH de extractos etanólicos de las muestras. Además, se identificaron y cuantificaron compuestos fenólicos y flavonoides potencialmente responsables de la actividad. Como resultado del análisis botánico, se obtuvo un total de 52 morfos polínicos presentes en las muestras, correspondientes a 23 familias botánicas, siendo las más representadas Asteraceae (9 especies), Fabaceae (6 especies) y Rosaceae (5 especies). Una de las especies más frecuentes y dominantes en las muestras fue Brassica rapa L, con una frecuencia relativa de un 47,5%. En los resultados de las propiedades biológicas evaluadas, el extracto etanólico de B. rapa fue el que presentó una mayor actividad antibacteriana contra Streptococcus pyogenes diluyendo el extracto original a un 0,39%, y una mayor actividad antioxidante, con un porcentaje de secuestro del radical DPPH de un 91,05%.
- ItemThe importance of weeds as melliferous flora in central Chile(2014) Grimau, Lissette; Gomez Unjidos, Miguel Crescencio; Figueroa Espinoza, Rodrigo; Pizarro, R.; Núñez, G.; Montenegro Rizzardini, Gloria