Browsing by Author "Echeverría Errázuriz, Guadalupe"
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- ItemHealthy Eating as Potential Mediator of Inverse Association between Purpose in Life and Waist Circumference: Emerging Evidence from US and Chilean Cohorts(2023) Berkowitz Fiebich, Loni; Mateo Hernández, Camila; Salazar Vilches, Cristian Javier; Samith Catalán, Bárbara Patricia; Sara Zaror, Daniela Alejandra; Pinto Manzo, Victoria Sabina; Martínez, Ximena; Calzada, Mariana Andrea; Von Schultzendorff Hoyl, Beatriz Andrea; Pedrals, Nuria; Bitrán Carreño, Marcela; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Ruini, Chiara; Ryff, Carol; Rigotti Rivera, AttilioHigh sense of purpose in life, a fundamental domain of eudaimonic well-being, has been consistently associated with lower risk for various obesity-related chronic diseases. Although this psychological feature correlates with some health behaviors as potential mediators, its association with healthy eating remains less explored. In addition, studies of these psycho-behavioral and health relationships in the South American population are lacking. This research sought to assess: (1) the cross-sectional association between self-reported purpose in life and overall healthy eating patterns, and (2) healthy food intake as a potential mediator of the inverse relationship between purpose in life and waist circumference. Data collected of 2060 US adults from the MIDUS study (5 ± 12 years, 55% women, mostly white people, and 42.5% obese) and 223 Chilean adults from the CHILEMED study (46.6 ± 9 years, 58.3% women, and 71.3% obese) were used. Anthropometric and sociodemographic variables were collected. Sense of purpose was assessed using the purpose in life subscale of the Ryff’s psychological well-being questionnaire. Diet quality was evaluated using healthy eating or low-fat diet indexes, according to extant food intake data in each cohort. The relationship between these variables was estimated by bivariate and multivariate linear regressions with appropriate adjustments. To establish whether a better diet quality could mediate a link of purpose in life and improved nutritional status (assessed by waist circumference), the association between these three variables was tested by bootstrapping-based mediation analysis. Our results show significant associations of sense of purpose with healthy eating and low-fat dietary patterns in both US and Chilean cohorts, respectively, even after adjusting for sociodemographic variables. According to the mediation analysis, the relationship between sense of purpose and waist circumference, as an indicator of abdominal obesity, appears to be partially mediated by healthier food intake in both samples. In conclusion, our findings suggest a plausible mechanism underlying the favorable impact of this well-being dimension on physical health. Given its protective effects, interventions aimed at increasing purpose in life may facilitate adherence to better dietary patterns, which, in turn, will reduce the risk for obesity-related chronic diseases.
- ItemPrevalencia de niveles muy altos de colesterol HDL y su asociación con factores de riesgo cardiovascular y enfermedad cardiovascular aterosclerótica en Chile(2023) Rojas Silva, María Paz; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Rigotti Rivera, Attilio; Pontificia Universidad Católica de Chile. Escuela de MedicinaEn estudios de tipo observacional y ensayos clínicos randomizados, se ha descrito una posible asociación entre niveles de colesterol HDL muy altos con la pérdida del efecto protector contra la aterosclerosis e incluso también se han asociado con un aumento del riesgo cardiovascular. Establecer si los niveles de colesterol HDL muy altos se asocian con factores de riesgo y enfermedad cardiovascular ateroesclerótica en la población chilena estudiada en la Encuesta Nacional de Salud (ENS) 2016-2017. Se analizaron 3.560 adultos, mayores de 18 años de edad, evaluados en la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017 con información de niveles de colesterol HDL y se correlacionaron los niveles de colesterol HDL muy altos con variables sociodemográficas, de estilo de vida y parámetros clínicos para identificar una posible relación de colesterol HDL muy alto con factores de riesgo cardiovascular y enfermedad aterosclerótica en Chile. Se definió como punto de corte para niveles de colesterol HDL muy alto en Chile al percentil 97,5 de la distribución que correspondió a 74/82 mg/dL en hombres y mujeres, respectivamente. Se observó que los sujetos con niveles de colesterol HDL muy altos tienen mayor edad y mayor chance de presentar cifras más elevadas de colesterol total, glicemia y presión arterial sistólica, pero menor probabilidad de reportar ECV previa (ECVP) (p=0,022) y que a mayor edad e IMC más alto aumenta la probabilidad de desarrollar ECVP (p=0,000 y p=0,02; respectivamente). Por otro lado, aquellos sujetos ex-fumadores y sujetos que tienen actividad física baja también presentan mayor chance de reportar eventos cardiovasculares analizados en este estudio (p=0,000 y p=0,001; respectivamente). En este estudio observacional de tipo transversal, se observó asociación entre niveles de colesterol HDL muy alto con factores de riesgo cardiovascular, más específicamente una relación inversa con enfermedad cardiovascular previa. Sin embargo, el análisis de esta relación requiere estudios con mayor tamaño muestral y de tipo longitudinal para validar o rechazar más cabalmente esta hipótesis en el contexto de nuestra población.
- ItemThe Chilean diet and the omega-6/omega-3 balance(S.Karger AG, 2011) Leighton, Federico; Echeverría Errázuriz, Guadalupe; Urquiaga Reus, Inés